perjantai 25. lokakuuta 2013

Ikkunat tuli!

Tällä viikolla ikkunat saapuivat tontille. Mittava Kodin paketin mukana tuli Skaalan Alfa-ikkunat ja hyvä näin. Pitäisi olla parasta mitä saa!

Pakettien saapuessa Joni syynäili tarkkaan missä kunnossa lasti oli ja muutama huomautus löytyi, onneksi kuitenkin kaikki on helposti korjattavissa. Laseja ei ollut mennyt rikki. Kuskin mukaan ikkunoita kuljettaessa ne voi joko laittaa tarpeeksi tiukalle, jolloin karmeja hajoilee tai sitten liian löysälle ja kun tilanne tulee eteen kaikki menee tuusan nuuskaksi.

Ihailimme paketteja jonkin aikaa ja sitten rupesimme arvuuttelemaan ikkunoiden painoja, josko saisimme ne kahdestaan kannettua sisälle. Rahtikirjan mukaan bruttopaino oli 500kg, ja ikkunoita oli 12 kpl erilaisia joten ei pitäsi olla mitään superpainavia. Teimme hienot viritelmät nokkakärryihin ikkunoiden suojaamiseksi ja Joni nosti toista paloikkunaa. Ja se ei hievahdakkaan. Epätoivo iski ja ärräpäät kaikuivat pitkin korttelia. Ei tainnut 500kg ihan pitää paikkaansa. Eikun ikkunat takaisin suojaan ja toimintasuunnitelmaa pohtimaan. Seuraavana päivänä ne sitten liikkuivat kolmen miehen, nokkakärryjen ja tulevan emännän avustuksella. Onneksi vain kaksi paloikkunaa olivat niitä hurjan painavia ja onneksi vain toinen niistä piti saada yläkertaan. Muut ikkunat sitten liikkuivatkin suhteellisen helposti.

Tietääkö joku lukija, että miksi ne ikkunat ovat niin kovin painavia verrattuna esimerkiksi samankokoisiin kiinteisiin ikkunoihin?

Tässä taas kuvapläjäys ikkunoista ja etenemisestä!

Tältä se nyt näyttää levytettynä ja rimoitettuna!
Ja takaa.

Terassin valu.

Etuterassin palkit.

Ikkunat kääreissään.


Alakerran makuuhuoneen paloikkuna.

Yläkerran makkarin paloikkuna.

Portaiden ikkuna.

Keittiön, vaatehuoneen ja kylppärin ikkunat.


Jotain geeliä siellä on?
Sertifikaatti.Makkareiden tuuletusikkunoiden speksejä.

Pahin kuljetusklommo.
Yleiskuvaa yläkerrasta.
Taannoin lupailin selventää erästä pikkuseikkaa mikä tuli vastaan kun ikkunat piti tilata. Eli alunperin yläkerran ja alakerran toisen makuuhuoneen isojen ikkunoiden piti olla 14,4x14, mutta tässä ilmenikin ongelma: sellaisia paloikkunoita ei ollut. Kaikenlaisia erilaisia vaihtoehtoja pohdittiin talopakettifirman kanssa ja parhaaksi vaihtoehdoksi nousi ikkunan pienentäminen esimerkiksi kahden erillisen ikkunan sijaan kokoon 13x14. Yläkerran kiinteän ikkunan pesemisen helpottamiseksi saimme myös itsepuhdistuvan lasin ulommaiseen, ei tarvitse ihan niin usein kiipeillä ylös asti.

Muutenhan asian kanssa ei olisi ollut ongelmia, mutta tämä asia selvisi meille vasta kun kellari oli jo tehty. Yläkerran ikkuna-aukon muuttaminen ei ollut mikään temppu, helppohan se oli vain runkopalkkia siirtää sen verran. Alakerran ikkunan kanssa joudumme keksimään jonkinlaisen EI30-määritelmän täyttävän ratkaisun ja todennäköisesti se tarkoittaa ikkuna-aukon pienentämistä muuramalla tiilestä toisesta reunasta. Tämä onkin ainoa ongelma mitä on Mittava Kodin suunnalta tullut ja ongelman hoitaminen sujui myös oikein mallikkaasti joten kiitos heille siitä!

Loppuviikon ohjelmassa onkin siis ikkunoiden asentamista yläkertaan, ulkoverhoilun aloittamista mahdollisesti ja  Omakotimessut. Onko muita raksaajia tulossa messuille?

Maria

8 kommenttia:

 1. Olisiko laminoitua se lasi paloikkunoissa?

  VastaaPoista
 2. Mikä tuossa tekee EI vaatimkuksen? Naapuritalo vai tuleeko joku lisärakennus vielä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän talo ylittää rakennusalan 40cm ja naapurilla on vielä rakennusalaa hyödyntämättä. Ei alunperin pitänyt edes olla ongelma, koska talon kulmien etäisyys on kyllä yli 8m, mutta koska naapurilla on mahdollisuus laajentaa vielä omaa autotalliaan niin meidän sitten piti tehdä paloluokitus tuolle kulmalle taloa. Naapuri olisi muuten joutunut hakemaan rasitteen talolleen ja olisihan se nyt aikamoisen ilkeää.

   Poista
 3. paloikkunat painaa enemmän koska niissä on paksumpia laseja, meillä esim yhden paloikkunan speksi 6SEL-18-4SEL-12-10Ei30-TGI kun tavallisissa ikkunoissa oli 4-16-4-16-4SEL-TPS

  VastaaPoista
 4. Skaalan alfat parasta mitä saa? No jos tosiaan saitte ne niin sitten. Esim. Saksassa ollaan valovuoden edellä ikkunoiden energiatehokkuudessa, toki jos mittarina ei ole energiatehokkuus, niin ehkä Skaalat ovat hyvät, Alfat ainakin ovat kalliit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä paljonko ne maksavat yksittäin, ne tulivat talopaketin mukana. :) Huom, PITÄISI olla parasta mitä saa, U-arvo hyvä ja huurtumaton pinta, tarvinneeko sitä muuta?

   Saksassa ikkunat ovat kyllä kaikkea muuta kuin hyviä...

   Poista
 5. Alfat ovat kotimaan tarjonnasta paremmasta päästä, vaikka testeissä nekin ovat olleet aika laaduttomia.

  Onko jotain todennettua tarinaa Saksan ikkunoiden osalta? Speksit on loistavat, muutamia käyttökokemuksia olen seurannut ja ovat toimineet ilman sanomisia.

  VastaaPoista