maanantai 17. marraskuuta 2014

Mitä kaksi ensikertalaista saa aikaan kuukaudessa?

Viimeisimmästä kirjoituksesta on näköjään kulunut jälleen kuukausi. Nopeasti ne päivät menee. Ja jotain on saatu aikaiseksikin, toiset toki saattaisivat olla ripeämpiä, mutta tässä vaiheessa kun alkaa olla jo paukut loppu, ei tahti päätä huimaa. Mutta ei se mitään, joskushan tämän on pakko loppua, vaikka yksi naula kerrallaan!

Joni vedeneristi ja laatoitti saunasta
pienen osan hormia varten. Alunperin
piti laatoittaa tuo eristetty alue,
mutta kokeneemmat neuvoivat,
että mitä pienempi alue, sitä helpompi
on jatkaa. Ei tule suuria saumoja mihinkään.

Vaatehuone on saanut pohjamaalin ja
iv-kanavia on koteloitu. Tänne ei tule
alaslaskua tuota koteloa enempää.
Kotelossa on jo yksi levy kohdillaan.
Keittiön alaslasku on valmis, puuttuu vain sähköt ja paneelit.
Takkakin on saanut puukotelon kylkeensä.
Kotelo lähempää. Se pinnoitetaan samalla
pinnoitteella kuin takkakin.

Myös alakerrassa on pyörinyt pohjamaalitela
ja alaslaskuja on urakoitu täälläkin.
Vierashuone on saanut osansa myös, eli maalia ja
alaslaskuja. Tässä huoneessa Joni hieman innostui
tekemään vauhdilla alaslaskuja ja kun
emäntä sitten ehti paikalle niin päästiin hieman purkamaan,
koska verhokiskon kotelo oli unohtunu. Se ei onneksi
ollut kovin iso asia korjata!

Ja työhuoneen kattoa on saatu myös alas, Jonin ystävien
avustuksella. Kiitos heille vielä avusta myös näin
virtuaalisesti! Myös viimeinen ikkuna on
VIHDOIN löytänyt tiensä paikalleen kun sähkömies
kävi kytkemässä virtoja sisäkeskuksiin.

Tännekin tehtiin kiskoille kotelo.
Työhuoneen tuuletusikkuna ulkopuolelta.

Siinä ne pikkuiset nököttää!

Muurit saatiin myös valettua. Tässä pienempi.

Toisesta suunnasta.

Tässä isompi. Korkein kohta on kaksi metriä, suurin kertavalukorkeus.

Ja näin saatiin koko etupiha rajattua näpsäkästi!

Tämän verran pari ensikertalaista saa aikaiseksi kuukaudessa muutamien käsiparien avustamana! Tai no, oikeastaan voitaisiin laskea, että yksi ensikertalainen, koska Jonihan tuolla edelleenkin pääasiassa yksin tekee hommia ja minä pitelen lähinnä kiinni asioista.

Hommat jatkuu alaslaskujen parissa ja nyt kun tänä aamuna saapuivat hormin viimeiset osat, saadaan ehkä jopa takkaa tulille piakkoin.

Ja hei, lukukertoja on kertynyt jo yli 50 000! Hurja määrä! Kiitos siitä ja kiitos kaikista kommenteista! :)

Maria

7 kommenttia:

 1. Hienostihan se etenee :)

  Komeat muurit ulkona. Millä meinasitte päällystää ne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, etenee juu. Itselle tässä on vähän ankara kun oli niitä kaikenlaisia keltanokan haaveita nopeasta valmistumisesta. :)

   Pienempi muuri jäänee lähes kokonaan maan alle piiloon, isompi pitäisi vissiin jollain tavaralla pinnoittaa. Sen vuoro on kuitenkin vasta ensi vuonna, joten tässä ehtii pohdiskella aihetta. Vähän olen miettinyt jotain rimoitusta myös, mutta pitää tosiaan pohtia. Ja päällehän pitää vielä lykätä aidantynkää estämään pudotus ohikulkijoille, joten melko massiivinen viritelmä on tulossa! :)

   Poista
  2. Onko muuri tehty valuharkoita? Meillä on myös ajatuksissa tehdä muuri valuharkoista, joten jos tarkempia työvaiheita jaksat valottaa, olisin kiitollinen. :) Ja kuinka järeitä antura ja harkot ovat?

   Poista
  3. On tehty valuharkoista, meillä oli käytössä Ruduksen tuotteet. Isossa muurissa on MH-300 ja pienemmässä MH-200.

   Kaikkihan luonnollisesti alkoi pohjien teolla, kaivinkone kävi kaapimassa maat pois ja sepeliä tilalle, kuten muidenkin anturoiden alle. Sitten anturat paikoilleen, meillä käytettiin Formexin 20x600 anturamuottia osaksi ja kun se loppui kesken eikä nuukuuksissa viitsitty ostaa lisää tätä varten, tehtiin laudoista loput itse. Rautaa laitettiin melko paljon, ts. kaikki mitä oli jäänyt yli muista hommista. :D Anturavalun jälkeen porattiin anturaan tartunnat ja muurattiin ensimmäiset harkot kohdilleen että saatiin heitot anturasta korjattua ja sitten vain ladottiin kiviä ohjeen mukaisesti. Me myös liimattiin nuo harkot toisiinsa vaahdolla, hurjalta tuntui ajatus että olisi voinut olla myös liimaamatta. Raudoitusten yms määräthän laskee aina oma rakennesuunnittelija. Muureista puuttuu vielä patolevyt jotka laitetaan maan sisään jääviin osuuksiin ettei vesi valu kiven sisään ja pakastu sitten talvella ja riko harkkoa. Bitumia ei kuulemma tarvitse laittaa tällaisiin muureihin.

   Melko suoraviivaista hommaahan tuo on! Ja kunnasta riippuen, tontin rajalle sijoitettavat muurithan tarvitsevat oman rakennusluvan. Tontin sisäiset muurit eivät yleensä vaadi mitään lupia, mutta tietenkin kannattaa aina varmistaa asia rakennusvalvonnasta. :)

   Poista
 2. Nostan todella hattua, että ensikertalaisina teette noin paljon itse! Ystävämme sanoi aikanaan oman talonsa rakentamista seurattuaan, että ei rakentaminen mitään rakettitiedettä ole ja hyvillä ohjeilla itsekin siihen pystyisi. Silloin en uskonut ollenkaan, mutta koko ajan projektin edetessä huomaa, että ei se nyt ihan mahdottomuus olisi, mutta IKINÄ en olisi uskaltanut lähteä hommaan näkemättä läheltä yhden talon nousua. Ja pakko myöntää, en kyllä uskaltaisi vieläkään :) Joten wau, miten paljon olette kuukaudessa saaneet tehtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllähän tämä vissiin aika iso ponnistus onkin. :) Rakettitiedettä ei tosiaan ole, aikaavievää ja fyysisesti raskasta kylläkin. Nykyään on niin helppo löytää ohjeet netistä ja meillä on myös mainio vastaava mestari joka neuvoo meitä kovin mielellään. Me ei oltu seurattu yhdenkään talon rakentamista vierestä, varmaan juuri siksi ruvettiinkin rakentamaan kun ei tiedetty totuutta. :D Mutta sen kyllä olen monta kertaa sanonut jo, että uudestaan en kyllä tähän ryhdy. Jos IKINÄ tehdään seuraavaa, se tapahtuu siten että mä vaan valkkailen matskuja ja värejä ja odotan kotona rauhassa valmistumista. Vaikka sekin on kuulemma aika riipivää kun joutuu antamaan vastuun oman kodin kohtalosta jollekkin toiselle, ehkä jopa ventovieraalle... Saattaisin olla kuitenkin liian kontrollifriikki sellaiseen. ;)

   Poista