maanantai 9. marraskuuta 2015

Neuvoja kaipaillaan!

Olen käyttänyt tätä foorumia aivan liian vähän mielipiteiden kyselyyn, joten yritetäänpäs hieman korjata asiaa. Meillä on nyt käynnistynyt yläkerran pesuhuoneen ja saunan laatoitukset ja siellä on yksi yksityiskohta johon en oikein keksi ratkaisua itse. Tai siis painin kolmen vaihtoehdon välillä. Toivottavasti osaan selittää asian ymmärrettävästi, on minulla kuviakin apuna.

Meille tulee puukiuas ja sille pitää olla hieman enemmän suojauksia kuin sähkökiukaalle, joten siitä syystä saunan puolelle piti rakentaa pieni palomuurin poikanen. Pesuhuoneen pitkä seinä laatoitetaan saunan puolelle muuriin asti ja nyt mietin, että miten pitkälle. Alunperin suunnittelin, että katkaistaan se laatoitus vaan siihen muuriin ja muuri sitten pinnoitetaan kokonaan jollain mustaksi (tällä hetkellä vain tasoitettu märkätilatasoitteella). Nyt kun laatoitus on aloitettu, se näyttää ehkä hieman kömpelöltä. Toki ilme muuttuu kunhan saamme lopullisen värin myös muuriin, mutta silti jokin siinä häiritsee. Alla hieman kuvia, mietinnän kohde on siis tuo palkki johon laatat tällä hetkellä loppuvat.

Näkymä ovelta.
Itse palkki vähän lähempää.
Näkymä saunan ovelta. (Pahoittelut vastavalosta.)
Näkymät (tulevilta) lauteilta.
Tuossa siis kuvitus nykytilanteesta. Pitäisikö laatoitusta jatkaa vielä

a) vain pesuhuoneen puoleiselle reunalle
b) pesuhuoneen puoleiselle reunalle ja etuosaan
c) vai jättää tuollaiseksi kuin se nyt on?

Ai että miten muuten tykkään noista harmaista laatoista! En malta odottaa, että tila valmistuu kokonaan.

Otetaan muuten vastaan vinkkejä myös siitä miten saisimme tuon muurin mustaksi/tosi tummanharmaaksi, tällä hetkellä paras ehdotus on antiikkilaastin tai hiertopinnoitteen sävytys saumalaastilla (koska jostain syystä markkinoilta ei löydy valmiiksi mustaa pinnoitetta?! Valmistajille tästä koppi!) mustaksi, sekoitussuhteet ovat vain hieman hakusessa kun ei tätä ilmeisesti kovin usein tehdä. Tiileriltä saisi tilattua erikoisvärinä mustan hiertopinnoitteen, me tarvitsemme sitä tosin pari säkillistä ja yksi säkki maksaa 39e ja rahdit ovat 20e/säkki tai 50e/kaksi säkkiä (jos päädymme Tiileriin, teemme kyllä kaksi erillistä tilausta).

Lupasin viimeksi vilauttaa pihasuunnitelmaa, mutta en ole saanut vielä sen skannaamista aikaiseksi koska en ole muistanut ottaa sitä mukaan töihin, mutta kyllä se sieltä vielä tulee, ehkä jo ennen ensi kesää.

Maria

12 kommenttia:

 1. Mitä tuon palkin vasemmalle puolelle on tulossa? Meillä on isompi suojamuuri kiukaan takia, ja se on laatoitettu samalla laatalla kuin lattia, samoin kiukaan tausta seinä on sitä. Mitä jos te laatoittaisitte tuolla samalla laatalla kaikki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasemmalle puolelle tulee kiuas heti siihen kiinni, siksi tuossa on hieman pidennetty tuota palomuuria. Siinä on siis tehty syvennys missä on kiuas ja hormi.

   Koko syvennyksen laatoitus ei ole oikein vaihtoehto paristakin syystä, ensinnäkin siellä on jo hormi paikallaan ja käytössä, sen irroittaminen on melkeinpä mahdotonta (vesiputkien jne vuoksi), joten laatoituksia ei saa siististi tehtyä ja koska olen nyt jo ehtinyt mieltyä ajatukseen hierretystä palomuurista (tämä on ehkä painavempia syy! :D ). Lattialaattaa ei myöskään saa enää lisää koska se oli joku erikoiserä ja seinälaattakin on jo hyvän aikaa sitten ostettu Virosta, ei taida ihan kovin helposti löytyä vastaavaa, eikä niitä olla niin paljon ostettu ekstraa että ihan kuutisen neliötä olisi ylimääräistä. :)

   Poista
 2. Kauniin harmaa laatta, hyvältä näyttää. :)

  Täältä on nyt helppo huudella, koska en joudu itse näpertelemään tätä, mutta itse jatkaisin laatoitusta vielä palkin verran. Hirveetä näpertämistähän se varmaan on, mutta omaa silmääni miellyttäisi kaikkein eniten ainakin kuvien perusteella kun laatta jatkuisi vielä palkin yli.

  Me sävytettiin kiukaan taustakivien kiinnityslaasti mustalla saumalaastilla. (Lukase täältä: http://rakennetaantalo.blogspot.fi/2015/03/sauna.html). Soittelin ihan Kiillolle tuon sekoitussuhteen, ja Killon mukaan laastin sekaan voi laittaa 5% saumalaastia, jolloin kiinnitysominaisuudet säilyy. Ihan mustaa laastista ei tullut, mutta riittävän tummanharmaata. Uskoisin, että jos laastia käyttää pinnoitteena voi saumalaastin määrää lisätä, koska laastin ei tarvitse kestää teidän tapauksessa kiven painoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta sävytysvinkistä! Ihan mustaksi ei taida olla sinänsä tarvetta saada, eihän saunassa koskaan kovin valoisaa ole, joten tummanharmaakin näyttänee mustalta hämyisessä tilassa. :)

   Mies kun tekee, en koe myöskään murhetta näpräämisestä, eikä se nyt NIIN iso homma ole kun tuota näpräämistä on muutenkin kaiken muun ohella. Helpompihan se on tehdä kokonaan heti oikein kun ruveta jälkeenpäin nyhräämään.

   Poista
 3. Itse äänestäisin vaihtoehdon C-puolesta, eli jätä sellaiseksi kuin se nyt on. Perustelut: ei häiritse tuollaisenaan mitenkään ainakaan minun silmääni, ja jos jatkat pidemmälle, todennäköisesti tulee aika monen kokoista laattaa - nyt olette selvinneet aika tyylikkäästi melkein kokonaisilla laatoilla koko matkan (paitsi se viimeinen pystyrivi laattoja ihan oikeaoppisesti vähän kaposempaa, kun jako ei mennyt ihan tasan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin vain, että miltäköhän sellainen musta palkki näyttää tuollaisen harmaan vieressä? Pitäisi varmaan nähdä se musta väri ensin! Jakoa ollaan jouduttu miettimään kyllä hieman, molemmista reunoista on jouduttu kaventamaan laattoja kun muuten jompaankumpaan reunaan olisi tullut ihan pieni soiro ja sekös olisikin näyttänyt vieläkin hölmömmältä. :)

   Poista
 4. Jatkaisin laatalla samassa suhteessa ja koossa mitä seinälaatatkin. Joutuuhan siinä laattoja leikkeleen, mutta ei tuo palkki nyt mahoton ole. Meillä timpurit teki juurikin näin nuo puolikkaat laattaseinät saunan lasituksen alla ja itse tykkään todella paljon. Saunan puoleisen seinän isäntä taas paneloi :) hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatathan on melko isoja, n. 40cm leveitä joten pienet palasethan siihen joutuu leikkaamaan, mutta ehkä se ilme olisi hieman rauhallisempi sen laatoitusen kanssa kuitenkin. :)

   Poista
 5. C, eli jätä noin, ja sävytä palkki mustaksi kuten muuri. Laatta on todella kaunis, ja idea yhtenäisestä, ison laatan pinnasta kariutuu mosaiikkityöhön palkissa. Musta(hko) palkki ryhdittää tilaa, ja saa laatoitetun pinnan näyttämään eheämmältä. Jos laatoitat palkin, miltä osalta vain, joko siihen tarttee kulmalistat, tai leikattujen laattojen reunat jää näkyviin. Tai joku saumalaastilla kötöstetty viiste. Tai sävytetyllä laastilla tehty kulma. Oli mikä hyvänsä, iso työ saada se viimeistellyn näköiseksi. Ehyille pinnoille ja eleettömyydelle täältä ISO peukku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ounou, perustelitpa hyvin! Kulmalistoja meille tulee muutenkin, mutta pitää nyt taas miettiä...

   Poista
 6. C. Jätä tuollaiseksi vaan. Harmaa on tyylikäs noin niinään, eikä siinä ole mitään vikaa. Lisääminen voisi toki muuttaa asian.. :)

  VastaaPoista
 7. Heips! Mitä teille kuuluu?
  Olisi kiva nähdä kuvia valmiista kodista - ja jos innostut, vastaahan blogissani 11 kysymyksen sisustushaasteeseen :)

  VAloisaa kevättä!

  VastaaPoista