sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Rakennustarvikeostoksilla Eestissä

Kävimme noin viikko sitten tarvikeostoksilla rakkaassa etelänaapurissa. Tarkoituksena oli metsästää ainakin vedeneristeet, koska ne ovat varmasti huomattavasti Suomen hintoja edullisemmat. Muuten etsimme hinnan mukaan tasotteita, laattoja sekä väliovien painikkeita.

Aamulla oli erittäin aikainen herätys klo 4:45 hurautettiin satamaan puoli seitsemäksi ja lautta lähti klo 7:30. Perille saavuimme pari tuntia myöhemmin ja siitä jatkoimme autolla matkaa kaupoille. Joni oli selvittänyt ennakkoon muutaman kaupan sijainnin joita lähdimme metsästämään. Ensimmäiseksi valikoitui Ehituse ABC, jossa oli sopivasti alennusmyynnit meneillään! Kauppa oli siisti ja suhteellisen järkevästi järjestelty, jopa suomenkielinen ymmärsi mitä eri osastojen nimet tarkoittivat. Palvelukin oli hyvää, vaikkakaan ne muutamat myyjät keiden kanssa asioimme eivät suomea puhuneet ja englantiakin vain auttavasti.

Kiertelimme ja kaartelimme ympäriinsä ja ihmettelimme hintoja. Lähes kaikki oli poikkeuksetta Suomen hintoja halvempaa. Pääsimme tasoiteosastolle, jossa tuli vastaan ensimmäinen yllätys; hinnat olivat samat tai kovemmat kuin Suomessa! Jätettiin tasoitteet siis ostamatta. Samalla osastolla oli myös vedeneristeitä, esim. Kiillon Kerafiber (Eestissä kulkee nimellä Kiilto Fibergum), maksoi siellä 91e/20kg. Taloon.comin hinta samalle tuotteelle on 165 euroa. Selvää säästöä siis, kun eristettävää pinta-alaa on useampi kymmenen neliötä. Emme kuitenkaan tästä kaupasta ostaneet sitä, ajattelimme lykätä ostopäätöstä hieman pidemmälle, eikä tarvitsisi ihan vielä kantaa kahdeksaa 20kg ämpäriä, tai kuljetella niitä ympäriä Tallinnaa.
Ensimmäisestä liikkeestä mukaan tarttuivat kuitenkin ritilät yläpohjan tuuletusta varten, laattoja tuulikaapin lattiaan ja alakerran kylpyhuoneen seiniin sekä maalaustarvikkeita (pensseleitä, teloja, teippiä...). Laatoista sitten vähän myöhemmin juttua, teen niistä oman kirjoituksensa kun kaikki on valittu. Googlettelin kuitenkin hintoja mielenkiinnosta, että tuliko pahasti turpaan hinnoissa, mutta varsin kohtuuhintaan löysimme kuitenkin ne.

MUOKKAUS: HUOMIO HUOMIO! Emme voi suositella Kiillon Fibergum -tuotteen käyttöä varsinaisissa märkätiloissa. Purkeissa EI OLE EU:n vaatimaa CE-merkintää eikä tuotteelle ole tällä hetkellä voimassa olevaa VTT:n sertifikaattia. Vedeneristystöistä tulee aina neuvotella oman vastaavan mestarin kanssa tai jonkun muun alan ammattilaisen ennen ostopäätöksiä ja asennustöitä.

Ensimmäisen liikkeen saalis!
Seuraava kohteemme oli Ehituse ABC:tä vastapäätä sijaitseva Bauhof. Liike on varsin röyhkeästi kopioinut Bauhaussin konseptin väreineen päivineen. Bauhoffista ei kuitenkaan kiertelyn ja kaartelun ja arvailun jälkeen tarttunut mitään mukaan ja siellä olivat vedeneristeetkin muutaman euron kalliimpia kuin edellisessä liikkeessä. Laattojenkin suhteen eestiläisillä on hieman erilaisempi maku kuin suomalaisilla, joten valikoimasta ei jäänyt mikään kutkuttelemaan. Sama ilmiö vaivasi myös edellisessä liikkeessä, tyyli ei oikein miellyttänyt skandinaaviseen ilmeeseen tottunutta silmää!


Kolmas vierailukohteemme oli Suomessakin tutuksi tullut Bauhaus. Liike toimi samalla konseptilla kuin kotimaassa ja oli ainakin allekirjoittaneen mielestä täysin samalla tavoin järjestetty kuin Vantaan Tammiston liike.
Seikkailimme laattaosastolla pitkään, mutta jälleen vallassa oli itäeurooppalainen sisustustyyli, joten mikään ei oikein miellyttänyt tai tuntunut juuri oikealta. Mukaan kuitenkin lähti väliovien painikkeet, Habon malli 716 mattakromisena. Niiden kappalehinta pyöri n. 6e kieppeillä, eli kyllä niissäkin euron, kaksi säästi per painike. Ei hurja säästö, mutta jotain kuitenkin ja kyllähän ne olisi pitänyt hankkia ennemmin tai myöhemmin kuitenkin! Vedeneristeosastolle päästessä Kerafiberin hinta olikin jo huomattavasti edullisempi kuin kahdessa ensimmäisessä liikkeessä, nimittäin 85e/20kg. Nämä sitten päätimme lastata mukaan, siitäkin huolimatta että jokaisen ämpärin mukana tuli iskuporakone (?!). Meillä on siis 8 kpl sähkökäyttöisiä iskuporakoneita, hah. Näiden lisäksi Bauhaussista tarttui mukaan vedeneristeen pohjustetta pari tonkkaa (Suomen hinta n. 50e/3l, Eestin 13,60e), nurkkavahvikenauhaa, lattiakaivovahvikkeet sekä bonuksena takkasetti, joka oli myös n.1/3 Suomen hinnoista.

Bauhaussin jälkeen suuntasimme ilmeisesti paikallisten suosimaan Espakiin. Liike oli melkoinen kompleksi ja eri osastot olivat eri halleissa joihin kaikkiin oli oma sisäänkäynti. Tämä aiheutti hieman päänvaivaa, koska eesti ei kielenä meille kummallekkaan ole niin tuttu, mutta löysimme kuitenkin etsimämme.


Tässä vaiheessa keskityimme enää laattojen ihmettelyyn, koska vedeneristeet oli jo hankittu. Mielenkiinto kuitenkin houkutteli katsomaan, olisiko kyseistä tuotetta saanut vielä edullisemmin, ja olisihan sitä. Ja voi että sitä harmitusta, 20kg ämpäri olisi kustantanut Espakissa 79 euroa. Ostettu mikä ostettu. Ja jos vähän pitää myös jostain hakea lohtua, niin esillä ei ollut kuin kaksi 20kg ämpäriä, joten ajattelimme ettei sitä edes olisi ollut tarpeeksi meidän tarpeisiimme (hah, itsepetos on parasta). Laatat olivat täällä lähes kaikki meitä miellyttävät tilaustavaraa, joten lähdimme sieltä tyhjin käsin, pienen harmituksen kanssa.

Viimeisenä etappina oli K-Rauta. Tämäkin liike noudatti ketjulleen ominaista ulkonäköä ja oli erittäin samankaltainen K-Rauta 75:n kanssa.Tässä vaiheessa alkoi väsymys jo painaa jalkoja ja mieltä, kello oli kuitenkin jo yli neljän iltapäivällä, joten päätimme katsastaa vain laattavalikoiman. Matkan varrella oli kuitenkin myös jo surullisen kuuluisat vedeneristeet, hintan 65e/20kg (tarjous). Siinä pääsi kyllä jo pari ärräpäätä ääneen ja mietin jo hetken voisiko niitä jo ostettuja käydä palauttamassa. Vaiva olisi kuitenkin ehkä ollut liian suuri ja säästöä oli kuitenkin jo kertynyt ainakin puolet Suomen hintoihin verrattuna. joten asia sai nyt jäädä. Laattaosastolta löytyikin kivat laatat saunan ja kylpyhuoneen seiniin, sekä yläkerran WC:n seiniin. Muuta emme edes jaksaneet enää katsella, joten suuntasimme kassan (ja R-Kioskin kahviautomaatin) kautta kohti satamaa.

Päivän saalis.
Päivä oli pitkä, mutta antoisa. Laiva lähti kohti Suomea 19:30 ja kotiin pääsimme n. klo 22:30. Voitte varmasti kuvitella unen maittamisen!

Voin kyllä suositella kaikille rakentajille ja remontoijille käymistä etelänaapurissa, jos tarvitsee paljon tavaraa. Varsinkin etelä-Suomessa asuvat hyötyvät varmasti reissun tuomista säästöistä, jos laivamatkat ja tavaran kuljetuskalusto järjestyy. Muita tapoja hankkia tavaraa sieltä on mm. palvelu nimeltä Rakennustarvikkeet.ee. Meillä ei ole kokemusta kyseisestä palvelusta, mutta ainakin yhden messuilla käydyn keskustelun perusteella palvelukonsepti on varsin mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen.

Olipas pitkä kirjoitus! Kiitos sinulle jos jaksoit lukea loppuun asti ja toivottavasti tästä on edes jollekkin jotain hyötyä. Vastailemme mielellämme lisäkysymyksiin tästäkin aiheesta jos jokin jäi vielä askarruttamaan.

Raksalla on tehty väliseiniä ja Joni aloitteli keskuspölynimurinkin asentamista. Näistäkin lisää myöhemmin noiden laattojen ja muiden jo valittujen sisustusratkaisujen suhteen.

Maria

8 kommenttia:

 1. kiitos tosi paljon vertailusta.Rakennamme kesämökkiä ja tälläiset vinkit kullanarvoisia, varsinkin kun hallitus päätti taas korottaa veroja,veroja,veroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi alvia ei sentään korotettu, ainakaan vielä! :)

   Hyvä jos kelpasi vinkit, vastaillaan mielellään lisätiedusteluihin jos niille on tarvetta.

   Poista
 2. Mutta mutta me emme näin tue esim vaikka naapurisi työpaikkaa.Ymmärrän säästön mutta tuhoat kotimaisia työpaikkoja.Kutkuttaisi tämmönen reissu tehdä säästön takia mutta mietin sitä faktaa mitä jos jokainen tekee näin? -Suostutko sinä tekemään työsi esim 10% halvemmalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, sanotaanko näin, että Suomen talous ei taida kaatua siihen jos haen muutaman tuhannen euron satsin tavaraa etelänaapurista. Kyllä tämänkin rakennusprojektin aikana tullaan maksamaan arvonlisäveroja Suomeen n. 57 000 euroa, joten eiköhän talous pysy pystyssä. Olemme myös molemmat työssäkäyviä ihmisiä ja maksamme tuloveroja.

   Jos jokainen tekisi näin, saataisiin varmasti parempaa kilpailua aikaseksi. Osa tuotteista kun tehdään Suomessa (esim nuo vedeneristeet), on erikoista että se tavara voidaan myydä halvemmalla ja tuskin tappiolla lahden toisella puolella. Voimme myös kompensoida tavaroissa saatuja säästöjä esim palkkaamalla suomalaisen työmiehen hommiin raksalle. Koen sillä tavoin auttavani enemmän taloutta kun voin konkreettisesti työllistää jonkun ihmisen (joka myös maksaa verot jne jne jne).

   Samalla tuen toisen, vähävaraisemman EU-valtion taloutta, jos se kaatuu joudutaan täältä maksumiehiksi.

   Voisin tehdä työni vaikkapa 20% halvemmalla, jos elintasokin olisi sen mukainen. Vaan ei ole.

   Poista
  2. Erittäin hyvä vastaus!

   Poista
 3. Moi
  Minkähintainen on vinyylilankku Virossa? Mdf-kattolevy?

  VastaaPoista
 4. Ajattelin tänne jakaa omat kokemukset kun ei löytnyt monelta muulta kokemuksia.
  eHomer oli halvat hinnat verrattuna Suomeen, mutta en ainakaan sieltä tilaisi uudestaan.

  Prosessi meni niin että pistin remonttia varten tuotteet ostokoriin ja pyysini tarjousta. Siinä oli toimituskulut jo ihan kunnolliset kun jokainen tuote lisää nostaa kustannuksia. Tarjouksessa kuitenkin tuli vielä vähän alennusta kaikista tuotteista ja koknaisumma ihan ok vaikka toimitus oli jo jotain 500€ luokkaa. Pistin maksun menemään, mutta sitten tulikin viesti ettei osaa tarvarasta edes ole saatavilla mistään (miksi ei osattu kertoa tarjousvaiheessa ja miksi ne olivat ylipäätään verkkokaupassa?). No, osan sai vaihdettua toiseen tavaraan, osasta sai palautuksen, mutta toimituskuluista ei tehty vähennyksiä. Viestintä oli nopeaa ja mukavaa (suomeksi).
  12 päivän päästä tavara sitten saapui, siitä soiteltiin etukäteen, mutta jätettiin kertomatta että pitäisi olla oma trukki paikan päälle kuorman purkua varten. Onneksi sain läheltä nopeasti traktorin nostamaan, muuten olisikin tullut vaikeuksia.

  Harmillisin oli kuitenkin se, että tarkistin kuorman mutta en ruvennut kaikkia tehdaspakkauksia availemaan ja laskemaan. Yhdessä paketissa luki kyljessä 10 kpl, mutta se lopulta sisälsi vain 6. Huomasin tämän vasta puolen vuoden jälkeen kun nuo tavarat tuli käyttöön (hidasta on tää remontti työn ohessa) ja kun ilmoitin asiast eHomer asiakaspalveluun todettiin vaan ettei voi mitään, olisi pitänyt tarkistaa kun kuorma tuli. Mielestäni aika kohtuutonta tarkistaa tavaran oikeellisuus noinkin tarkasti että rupee mittailemaan, laskemaan tai punnitsemaan tavaraa eikä saisi luottaa tehtaan paketissa olevaan tekstiin. Nyt joudun maksamaan samasta tavarasta kahteen kertaan.

  VastaaPoista