sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Kiuassyvennyksen pinnoitusta

Pitkän pitkän tauon jälkeen toinenkin osapuoli jaksoi vuorostaan alkaa rustata blogia. Pitkään on mennyt "rakentajan sumussa" ja kiinnostus lopahti sen myötä myös kirjoitella asioista. Varsinkin kun mitään tiettyä konkreettista ei tuntunut saavan loppuun vaan tuli "multitaskattua" kaikkea sekasin. Eli ei oikeen saanut mitään kokonaisuutta mistä olisi edes kirjoitellut.

Vaan asiaan. Pohdimme marraskuussa Neuvoja kaipaillaan otsikolla että millä pinnoittaisimme kiukaan syvennyksen. Valmista mustaa pinnoitetta ei ole (varmaankin käytännön syistä, tumma pinta härmääntyy helposti) eikä mikään maali tuntunut hyvältä vaihtoehdolta puukiukaan taakse. Jossain kohti soitin muurarillemme ja tiedustelin vinkkejä millä saisimme parhaiten sävytettyä laastin mustaksi. Suosituksena tuli rautaoksidi, jota sotketaan haluaman laastin sekaan (esim. antiikkilaasti). Tarkkaa mitoitusta tuohon on vaikea sanoa mutta muurari sanoi että joitain satoja grammoja per säkki riittää.

Noudin jo muutama viikko sitten antiikkilaastin ja mustan rautaoksidin valmiiksi odottamaan innostusta. Tuotteeksi valikoitui rautakaupassa hyllyssä ollut Vetonit AH (Antiikkilaasti Hieno). Raekoko on pieni 0,6mm joten pinnasta tulee käytännössä sileä eikä rouheinen.

Kävin ulkona sekoittamassa huolellisesti laastin ja rautaoksidin sekaisin ja tein pienen määrän rautaoksidiliuosta alkuun. Liuoksen sekoittamisen jälkeen lisäsin normaalisti vettä. Tein aika löysää laastia vaikka työstöaika onkin aika reilu 2-3h. Tein laastista tietoisesti löysää koska pohjalla on huokoinen oikaisulaasti, joka imee reilusti vettä.

Valmis laasti paljussa. Normaalisti laasti on täysin valkoinen.

Seinät kastelin telalla ennen laastin levitystä jotta tarttuvuus on parempi.

Laastin levittäminen oli kohtuullisen suoraviivaista hommaa siihen asti, kunnes piti hormin takaa saada järkevästi pinnoitettua. Aikaa tuohon nypräämiseen meni varmasti enempi kun muihin pintoihin yhteensä. Hiertovaihetta odottelin hyvän tovin ja kokoajan tuntui olevan liian märkä pinta kun kokeilin varovasti. Pieni hetki ja se olikin jo mennyt ehkä hieman liian kuivaksi. Kävin hiertimellä isoimmat kohdat läpi, jonka jälkeen totesin että hanskoilla saa loppusilauksen semmoiseksi kuin halusinkin. Hieman työstön jälkiä siellä täällä mutta perusilmeeltään kuitenkin sileä. Pinnan ollessa vielä märkä on sävy todella musta, harmi että se tuosta vielä vaalenee jonkun verran. Olisi ollut juuri täydellinen tuollaisena.

Palkki pinnoitettiin kauttaaltaan laattoihin asti. Tästä kyselimmekin mielipiteitä teiltä.

Pinta on tasainen jossa kuitenkin työstön jälkeä näkyvissä.
Luulen että kiilto häipyy hieman kun laasti on täysin kuivunut.

Kuva syvennyksestä kokonaisuudessan.

Kyllä tuolta nyt nousee rosterinen Harvian 20 Pro Premium edukseen (kun sen sinne joskus saa)!

Joni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti