sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ajatukset katossa

Piakkoin pitäisi tehdä päätöksiä sisäkaton materiaalin suhteen. Olen alusta asti toivonut sileää, saumatonta kipsilevykattoa, mutta koska tekemistä riittänee muutenkin ilman katon kittaamista, on hyvä tarkastella myös muita vaihtoehtoja.

Talomme moderniin ilmeeseen tuskin sopii mikään perinteinen puupaneeli, joten se on voitu jo rajata pois laskuista. Erilaiset MDF-paneelit taas luovat mielestäni vähän liian levottoman katon, ellei kyseessä ole erittäin leveä, lankkumainen paneeli. Näiden hinnat ovat kuitenkin ihan kohdillaan. Sisäkaton pitää myös sopia yhteen maalatun betonilattian kanssa.

Eilen illalla Jonin tuskastellessa tulevaa kittausurakkaa, otin Googlen kauniiseen käteen ja ryhdyin tekemään pientä selvitystä erilaisista kattomateriaaleista ja jonkun mutkan kautta bongasin muutaman mielenkiintoisen vaihtoehdon:

Isotex kattolevy, Alaska

kuva

 Huntonit kattopaneeli, Classique Valkoinen

kuva

 Halltex kattolevy, Hovi
kuva

Hinnoiltaan kyseiset tuotteet liikkuvat 7e-22e/neliö, Isotexin ollessa edullisin ja Huntonitin kallein. Ulkonäöllisesti tuotteet ovat melko samanlaisia ja materiaalikin taitaa olla hyvin pitkälle sama. Asennustapakin taitaa olla hyvin yhteneväinen. Tässä valinnassa toki painaa hinnan lisäksi myös laatu. Asennusvideossa ainakin Isotexin tuote oli mattoveitsellä leikattava, joka tarkoittaa sitä, ettei se voi olla kovin jämäkkää tavaraa. Mitenhän sellainen kestää asennusta ja elämistä? Toki kattoon ei tule siivousta kummempaa mekaanista rasitusta, mutta kyllähän sitä aina voi jotain sattua. Valaisimetkin tulevat olemaan meillä mallia upotettava, mitenhän sellaiset saa tuollaiseen "pahviin" siististi?

Onko siellä kenelläkään mitään aavistusta kyseisistä tuotteista? Vai oletteko keksineet jonkun muun ratkaisun paneelittomaan kattoon?

Raksalla on levytyshommat kovassa vauhdissa ja ne valmistunevat pääsiäisen aikana ulkoseinien osalta, jos kaikki vain menee hyvin. Toivotaan että menee. Allekirjoittanut taitaakin päästä piakkoin ruuvinkantoja kittailemaan.

Maria

17 kommenttia:

 1. Peruskattolevytys, saumoihin nauhoitus ja tasoitus ja maali päälle. On lähes ikuinen kertaheitolla ja moderni ja sopii minkä tahansa lattian ja seinän kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, sehän se oli se alkuperäinen suunnitelma ja nyt mietitäänkin suunnitelma B:tä, siltä varalta että tasoitushommat ei mene nappiin tai ei kiinnosta. :) Itse kun kuitenkin tehdään kaikki, niin on niin paljon muutakin tekemistä, että muutamat mutkat voisi oikoa.

   Poista
  2. Ei se levykaton saumaus ja ylitasoitus ole niin paha homma kuin alkuun kuvittelisi. Itse sen tehneenä voin suositella. Ei noita Haltexeja tai muitakaan tonne kattoon ihan ilman työtä saa. Meillä kaikki katot saumattiin, tasoitettiin kahdesti yli ja hiottiin sekä maalattiin. Kaikki käsipelillä. Ei ole paha.

   Poista
  3. Ei saa ilman työtä juu, mutta onhan se nyt varmasti nopeampi ja yksinkertaisempi kuin alkaa kittailemaan niska vääränä. Mutta katsotaan mihin päädytään, on se kuitenkin hyvä olla tuo toinen vaihtoehto olemassa. Nyt kittaillaan seiniä, joten katsotaan miten hyvin ne onnistuvat! :) Tasoititteko kaiken itse yli? Millä tekniikalla?

   Poista
  4. Kaikki katot tasoitettiin tavallisen saumauksen jälkeen kahdesti yli pintatasoitteella, jonka jälkeen paikkasin vielä kaikki kolot ja hienot reiät erikseen piiloon. Tämän jälkeen koko hoito kuntoon yhdellä hionnalla. Lopputuloksena auringonvalossa virheetön ja peilaamaton jälki. Tekniikkana meillä oli iso sementtipalju, säkkitavarana tasoitetta ja sekoitin sekä käsiliippejä puolesta metristä metriseen saakka. Lyhyemmillä liipeillä vedeltiin tasoite kattoon ja pidemmällä vedin sitten aina muutaman neliön alueen kerralla tasaiseksi. Tsemppiä projektiin jokatapauksessa, mihin ratkaisuun sitten päädyttekään.

   Poista
  5. Ok. Kiitos tästä! :) Katsotaan mihin päädytään.

   Poista
 2. Mites olisi rimakatto mänty, tammi tai koivurimasta? Home @ mathildedal blogissa ja uusimmassa Avotakassa on hienot esimerkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niitäkin ihaillut, tuntuvat toimivan kuitenkin parhaiten vinoissa sisäkatoissa, mitenhän sellainen toimii "tavallisessa"? :) Kiitos kuitenkin vinkistä!

   Poista
 3. Hei,

  Päädyit(te)kö jo johonkin kattoratkaisuun? Itsellä juurikin sama pohdinta käynnissä asuntoa remontoidessa ja tällä hetkellä Huntonit vahvin vaihtoehto, kiinnostaisi tietää mihin päädyitte (ja ennen kaikkea miksi) oman pohdinnan tueksi. Blogista en tosin löytänyt raporttia sisäkaton levyttämisestä, joten liekö asia vielä siis auki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!

   Ei olla vielä lyöty mitään lukkoon, mutta uudeksi ehdokkaaksi nousikin Kronoflooringin Harmony -kattopaneeli: http://www.krono-original.com.tw/themes/default/images/Wall_Celling_panels.pdf
   Tuo XL-koko (2600 × 325 mm) ja valkoisena.

   Saatiin tarjous n. 12e/neliö. :) Noissa muissa paneeleissa jäi häiritsemään niiden lyhyt mitta vaikka leveys osuikin kohdalleen. Kirjoittelen sitten lisää kun päätämme jotain! :)

   Poista
  2. Niin ja maahantuoja tälle on Karitma jonka sivuilta löytää myös oman alueen jälleenmyyjät! :) http://www.karitma.fi/kattopaneelit.html

   Poista
  3. Äh, pitäisi varmaan hankkia jokin muistilista.... Ja lisätäkseni vielä, myös Bauhaussissa myydään yli 300 leveää paneelia, se oli vain arvokkaampaa kuin tuo Kronoflooring (15e/neliö + 270e rahti) joten se jäi ulos kilpailusta.
   Kronoflooringin rahti oli n. 50e luokkaa.

   Poista
  4. Kiitos vastauksista! Kävinkin jo Bauhausissa vilkuilemassa heidän valikoimaansa, ja se leveä valkoinen paneeli vaikutti lupaavalta, täytyy vielä käydä vilkaisemassa noita Kronoflooringin paneeleja paikallisessa putiikissa. Hyvä, alkoihan näitä vaihtoehtoja löytyä, hyvä etten tarttunut ensimmäiseen vastaantulleeseen paneelintapaiseen.

   Kiitokset vielä, toivottavasti päädyt toimivaan paneeliratkaisuun mikä se ikinä onkaan. Katsotaan miten itselle käy, tuo Bauhausin iso paneeli tällä hetkellä vahvin vaihtoehto.

   Poista
  5. Eipä mitään, hyvä vain että mun hysteerisestä asennoitumisesta kapeisiin kattopaneeleihin on jotain hyötyä, myös muille! :D

   Poista
  6. Hei, status-päivitys omalta suunnaltani näin dokumentoinnin vuoksi (sori, hyödynnän mainiota blogiasi röyhkeästi tällaiseen yleisempään kokemusten jakoon): Bauhausin leveä paneeli (LogoClic Inspiration, http://www.logoclic.info/en-laminat-panels-inspiration) päätyi kattoon meillä. Suht hintavaa oli, mutta tuntuu jämäkältä ja meni kattoon ammattilaisten toimesta nopeasti vaikka valaisimien yms reikiä porailtiin peräti 20 kpl. Asennus tapahtui naaraspuolelta erillisillä kiinnikkeillä, jotka laitettiin ruuveilla kiinni. Kiinnikkeet toki hiukan hidastivat hommaa verrattuna paneeliin jossa on leveämpi naaraspontti, mutta joka tapauksessa, yllättävän sujuvasti kävi. Ja tuskin tuli liiemmin eroa asennusajassa ruuvit vs. hakaspyssy.

   Pro-tipsit tuosta paneelista: webistä löytyy asennusvideoita myös suomeksi ja niitä kiinnikkeitä tarvitsee puolet vähemmän kuin mitä kiinnikepakkauksen kyljessä sanotaan (ohjeet ovat kapeammalle paneelille, toki tarve riippuu myös rimoituksen tiheydestä).

   Se mikä paneelissa on se huono puoli, ovat päätypontit/vaakasaumat: päätypontti on tehty sellaiseksi että sauma ei jäisi näkyviin ollenkaan, mutta eihän noita käytännössä täysin suoraan jonoon helposti saa asettumaan. Joten nyt kun asian tietää ja saumoja katselee, raot huomaa. Ei mikään katastrofi tosiaankaan, mutta pieni ongelmaksi luokiteltava asia tuossa paneelissa kuitenkin.

   Kävin muuten itseasiassa kyselemässä tuota Kronoflooringin paneelia paikallisessa Rautiassa, mutta homma kaatui siihen että sitä sai tilata vain 100m2 erissä - meille tuossa olisi ollut yli 50m2 ylimääräistä.

   Poista
  7. Kiitos tästä, ei tosiaan haittaa tiedon jakelu tätäkin kautta! Saatiin toinenkin tarjous siitä Kronoflooringista ja kyllä se vaan hinnan puolesta siihen menee meillä. 100 neliön minimitilaus on kyllä tiedossa, me oikeastaan tarvittaisiin 130 neliötä sitä, mutta koska lavoja ei voi tosiaan "hajottaa", otamme yhden lavan ja teemme muut tilat sitten jollain toisella vaihtoehdolla. Tärkeintä on kuitenkin että isot tilat saavat sopivat paneelit. Pitää laittaa sitten oma kirjoittelu kun päästään asennushommiin, onneksi ne ovatkin toivottavasti pian lähettyvillä! :)

   Haluaisitko laittaa kuitenkin vielä kuvia valmiista katosta...? Voit laittaa niitä vaikka osoitteeseen rakennellen(at)gmail.com

   Poista
  8. Jaha, meidän olisi pitänyt ottaa Kronoflooringia ja myydä loppuerä teille :).

   Voin toki laitella kuvia kunhan saan niitä otettua fiksussa valossa, toistaiseksi räpsityt otokset ovat turhan hämäriä, paneloidusta tilasta kun puuttuu vielä valaistus.

   Poista