sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Portaiden kaiteet

Joni on tällä viikolla työskennellyt portaiden kaiteiden parissa. Niiden kanssa onkin venkslattu, alunperin halusin umpikaiteet, mutta ajatukset siirtyivät pikkuhiljaa kohti metallisia pinnakaiteita. Nyt kun kaiteiden asentaminen alkoi olla ajankohtaista, ryhdyinkin selvittelemään niiden hintoja ja kas, metalliset pinnakaiteet maksavat noin 250e-300e/metri. Kaidemäärämme ei kovin suuri olisi ollut, koska pinnakaiteille olisi ollut tarve vain portaiden keskiosaan, mutta tässä vaiheessa kun jokaisen euron pitää riittää moneen paikkaan, ei raaskittu sijoittaa n. 600 euroa pelkkiin kaiteisiin. Ulkokierteeseen oli joka tapauksessa tulossa umpikaide esimerkiksi alakerran valokatkaisijoiden järkevää sijoittelua ajatellen. Allekirjoittanut tekikin hetken hieman surutyötä ja mietti vaihtoehtoja, kunnes päädyin jälleen takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan, eli umpikaiteisiin. Niiden teko ei maksanut mitään ekstraa, koska kipsilevyä ja runkopuuta tuli talopaketin mukana enemmän kuin riittävästi. Sitten vain mallia suunnittelemaan ja eikun kaiteita työstämään. Tässä teille hieman karuja kuvia täysin keskeneräisistä kaiteista, kai niistä kuitenkin jonkun idean jo saa!

Alhaalta.

Toisesta suunnasta.

Keskikaiteen muotoa.
Kaiteen päällinen on sangen kapea, se toimii samalla myös
käsijohteena.

Ylätason mielenkiintoista muotoilua.
En ole varma pidänkö tästä.
Ulkokierteen kaide.

Tuonne on edelleen tulossa kenkätelineet.

Keskikaide saa siis maalatun kipsilevyn pinnakseen, mutta ulkokaide saa saman käsittelyn vain "eteisen" puolelta. Kaiteen sisäpuoli saa pinnakseen Effex Design -paneelin, sävyssä Cloud. Samalla paneelilla paneloidaan koko porraskuilun ulkoseinät, siksi niihin ei ole asennettu levyjä. Näin ei tarvitse taistella usean kipsilevysauman kanssa korkealla seinällä, kuilussa ei (toivottavasti) kaiu ihan niin kovasti ja onhan se myös yksi sisustuselementtikin. Uskon myös puun ottavan portaissa kulkemisesta tulevat iskut vastaan myötämielisemmin kuin kipsilevy... Kaiteiden päälle asennetaan kansiksi lautaa ja ulkopuolelle tulee käsijohde seinään kiinni. Näistä en ole osannut vielä kuitenkaan tehdä päätöksiä, eiköhän ne sitten tule kun on niiden aika!

Maria

7 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää!! Meinaatteko jättää portaat betonille? Itse haaveilen myös betoniportaista ja umpikaiteista. Mielenkiinnolla odotan teidän portaikon lopputulosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivon todella lopputuloksenkin olevan hyvä. Ei ole silmä vieläkään tottunut näkemään kaunista lopputulosta rujossa keskeneräisyydessä... :)

   Portaat pinnoitetaan kyllä, meillä kun nuo portaat tulivat elementtinä niin niissä on tuollaiset koloset missä oli tartunnat ja nostoraudat, saisi olla aika velho että saisi ne ihan siloiseksi. Tosin, en ole missään vaiheessa edes haaveillut betoniportaista kun muut lattiat jäävät koviksi, joten se ei haitannut meitä. Askelmat pinnoitetaan jollakin matolla ja se onkin tässä juuri work in progress että millä. :)

   Jos haaveilet betoniportaista niin eiku vaan, ovat nimittäin yllättävän edullisia. Nämä meidän portaat maksoivat 1700 euroa ja olivat tosiaan valmis elementti. Paikalla valaen tälläiset maksanevat hieman enemmän koska tuommoisen muotin tekeminen on haastavaa, mutta suorat portaat voi kyllä valaa paikallakin ja onnistunee kohtuuhintaan. :)

   Poista
 2. Minusta näyttää myös hyvältä. Tuskin harmittelet pinnakaiteita kun nämä kaiteet ovat valmiit :)

  Tänään löysin bloginne (vaikka sinuun olen raksakimpassa törmännytkin ja tarkoitus on ollut etsiä blogi jo aikaisemmin) ja luinpa sen kokonaan läpi yhdessä päivässä :) Mielenkiintoista lukea kun itse teette niin paljon. Meillä on oman työn osuus vielä pohdinnassa ja siksi yritän opiskella mahdollisimman laajasti asioita.

  Onko bloginne muuten Bloglovin'issa? Sen kautta seurailen muitakin blogeja ja en ainakaan onnistunut ensiyrittämällä löytämään.

  Tsemppiä loppupuristukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, eiköhän ne ole oikein mainiot! :)

   Jos päädytte itse tekemään, niin suosittelen varaamaan aikaa vähintään n. 1,5 kertainen määrä alkuperäiseen suunnitelmaan, koska asiat tuntuvat soljuvan melko hitaasti, varsinkin ensikertalaisena tehdessä. Kyllähän sitä näinä loppuaikoina kovasti kaipaisi jo lisäkäsipareja auttamaan edes jossain, mutta suomalaisenahan ei varmasti pyydetä mitään apua! :D

   Ei ole, liityin sinne mutta sitten mun internettaidot töksähti enkä oikein ymmärtänyt sen toimintaperiaatetta ja sitten se vaan jäi... Voisi tietenkin skarpata sen(kin) suhteen, mutta kun periaate oli, että omaksi iloksi vain kirjoitellaan niin ei ole semmoista yleisöryntäystarvetta ollut vaikka kovin iloisia ollaankin jos muita nämä lätinät kiinnostaa. :)

   Poista
  2. Juu ymmärrän :) mutta jos siis vielä pohdit tuota blogin sinne lisäämistä, niin ei vaadi tosiaan mitään muuta kun kirjaat oman profiilisi alle oman blogin tiedot. Sitten löytyy muillekin sieltä ja mun kaltaiset lukijat saa omaan feediinsä tiedon uusista teksteistä :) ja hurjastihan teillä on ilmeisesti käyntejä, eli taitaa monia kiinnostaa ;)

   Poista
 3. Hei Maria,
  Keräilen linkkikokoelmaa raksablogeista
  http://koti7.blogspot.fi/p/suomalaisia-rakennusblogeja.html sivulle. Ajatuksena olisi että sieltä löytyisivät vaikka kaikki raksablogit, uudet ja vanhat. Kiva jos ehdit käydä linkittämässä oman blogisi listaan ja saa myös tuota sivua mainostaa että saadaan siitää mahdollisen "kattava".

  Mukava alkavaa vuotta,
  Karolina

  VastaaPoista