sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Maasta lämpöä

Yritetään välillä minunkin puolesta rustata pientä jutun tynkää. Tosiaan viime postauksestani onkin aikaa ja Maria on niistä minulle "kuuluvista" teknisemmistä aiheista kirjoitellutkin.

Nyt oli vuorossa yläpihan energiakentän kaivaminen sekä lopuksi pintojen muotoilut. Putkea kaivettiin 2x200m 40mm x 3.7mm Uponorin "siniraita" putkea, eli ihan perus vesiputkea. Olisi voinut myös valita ohuempi seinämäisen (2.3mm) putken, joka on hieman tehokkaampi koska "eristystä" on vähemmän. Valinta kallistui kuitenkin paksumpi seinämäiseen koska se varmasti kestää paremmin maanpainetta ja mahdollisia pieniä kiviä. Putket asennettiin n. 1,3 ja 0,9 metrin syvyyksiin. Pintamaan lopullista korkoa ei olla vielä päätetty, mutta arvion mukaan putket asennettiin. Kahdessa eri kerroksessa olevat putket hieman tasaavat samalla toistensa toimintaa.

Maapiirit eivät tule suoraan totuttuun maalämpöpumppuun vaan useampaan laitteeseen esilämmitys/esijäähdytys tarpeisiin. Ilmanvaihtokojeisiin edellä mainitulla tavalla ja ilma-vesilämpöpumppuun talvea varten erilämmitykseksi. Kesällä maapiiristä saadaan passiivijäähdytys ilmanvaihdon kautta. Asia josta olemme varmasti kiitollisia tulevaisuudessa.

Perjantaina aloitettiin kaivuut olemassa olevan hiekkakasan seulomisella isoimmista kivistä, jotta saisimme hyvää tavaraa putkistojen peittämistä varten. Iltapäivällä kuitenkin kauhan hydrauliikka rupesi hieman tihkuttamaan nestettä joten päätimme lopettaa seulomisen ja jatkaa lauantaina toisella kauhalla putkikentän tekoa.

Lauantaina mittasimme ennen putkien levitystä kentän ja piirsimme hieman suunnitelmaa paperille. Totesimme että lenkit mahtuvat hyvin vielä kääntymään keskelläkin. Putken levitys hoitui helposti useamman käsiparin ja putken purkutelineen avulla. Ilman telinettä hommasta ei taatusti olisi tullut mitään muuta kuin sanomista ja solmuja.

Ensimmäisen putken levityksen jälkeen ajoimme koneella kivituhkaa sekä seulottua maata putkien päälle reilusti (arviolta 40cm) ja pienellä täryllä tasasimme pinnan jotta seuraava putkikerros ei vajoaisi hallitsemattomasti.

Toisen kerroksen päälle levitimme samalla periaatteella tavaraa ja kevyt tärytys siihenkin ennen kuin aloimme täyttämään monttua.

Innolla odotan että saadaan järjestelmät kuntoon ja päästään testaamaan putkiston toimivuutta. Talvipakkasilla tuosta energiakentästä tullaan saamaan useampia kilowatteja esilämmitystä.


Seulottua hiekkaa, kuvassa vain osa siitä.
Perjantaina kaivettua kuoppaa ja hieman seulotun kasan reunaa näkyvissä.
Pienimpiä murkuloita joita seulasta löytynyt. Näitä riittää!

Ensimmäinen putki levitettynä lauantaina

Lauantain tuloksena pinta tasattu ensimmäisen putken päälle (n. 40cm maata)

Toinen putkikieppi levitetty sunnuntaina aamupäivällä

Toinen putki peitelty sunnuntai iltapäivästä.
Molempien piirien putket saatiin kätevästi kellariin seinään jätetyn aukon kautta (1 harkon kokoinen)

Teknisen tilan lattialta kuvattuna merkattujen putkien päät.

Joni

8 kommenttia:

  1. onko yleinen tapa laittaa putkien ympärillä seulottua hiekkaa? IV-koneeseen kytkennästä on paljon mittaustietoa olemassa ja se teho on ei auta jos ei ikkunoiden sijoittelu/varjostus ole kunnossa mutta entä ilma-vesilämpöpumppuun kytkennästä saatava teho? Onko jossain mittaustuloksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla seulotulla hiekalla tässä tapauksessa tarkoitetaan sitä kun meidän maa on täynnä kiviä joiden koko on sylinkokoisesta nyrkin kokoiseen. Sen takia se seulottiin että saatiin "kivetöntä" hiekkaa jotta putket eivät vaurioituisi. Mitään muuta syytä tuolla seulomisella ei ole. Toinen vaihtoehto olisi ollut ajattaa enemmän maata muualta, mutta tuota maata riittää tontilla riittävästi niin tehtiin seulonta paikallisesti.

      Passiivipiirillä ei tulla tekemään kuin sitä passiivista jäähdytystä, eli pahimmat piikit hoidetaan sitten toisella tekniikalla josta kerrotaan blogissa myöhemmin. Tarkempia mittaustuloksia ei itsellä ole tiedossa, tämä kohde on koetalo ja myös koko lämpöpumppu/iv combo on konseptitason toteutus.

      Poista
  2. maapiirin teho ei tahdo riittää yleensä passiivijäähdykseen, varsinkin jos jäähdytys on ilmanvaihdon kautta... Se maa ja piiri alkaa olla heinäkuussa niin lämmintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, tarkoituksena ei ole tehdä kokonaan jäähdytystä passiivipiirillä. Idea nimenomaan on että ajetaan passiivisena niin pitkälle kun siitä jotain irtoaa. Lämpöä ajotaan maahan niin kauan kun sitä tarvitaan ja käytetään sitten toiseen suuntaan kun tarvetta on esilämmitykselle. Iso puskurivaraajahan tuo maa vain on :)

      Poista
    2. Tuo putkimäärä on sellainen, että siitä riittäisi teho isoon maalämpöpumppuun, mielenkiintoista seurata mikä on lopputulos. ts. jos tuo teho saadaan käyttöön edes mlp veroisesti ei VILPin hyötysuhde ikinä laske alle 3,5 ja kämppä pysyy varmasti järkevissä sisälämmöissä.

      itse putkien laitto olisi ollut päivän homma, ilman seulomista?

      Poista
    3. Kyllä putkimäärä on aika hurja mutta tosiaan myös lämpöpumpun esilämmitykseksi tulossa eli tarvitaan watteja.

      Itse putkien levitys olisi mennyt nopeasti jos olisi saatu molemmat kiepit levälleen kerralla. Nyt kun jouduttiin kerrostamaan eikä koneellakaan päässyt ihan kaikkea täyttöä tekemään suoraan. Lapiohommia oli jonkun verran välissä. 200m kiepin purkuun, paikalleen laittoon ja pienien kekojen tekoon ei mennyt 4 miehen voimin varmaan kun 1,5h per kieppi.

      Poista
  3. maapiirin teho ei tahdo riittää yleensä passiivijäähdykseen, varsinkin jos jäähdytys on ilmanvaihdon kautta... Se maa ja piiri alkaa olla heinäkuussa niin lämmintä.

    VastaaPoista
  4. Mielenkiintoinen konsepti tuo energiakenttä. Liian usein mielestäni se sivuutetaan kokonaan ja porataan kaivo.

    VastaaPoista