tiistai 15. heinäkuuta 2014

Laatat valittu

Laattojen hankinta aloitettiin ajoissa, koska pintojen suhteen voi säästää rahaa paljonkin, kun hieman käyttää aikaa kyseiseen osa-alueeseen (toki tämä koskee kaikkia hankintoja, mutta kaikkien tarvikkeiden etsimiseen ei ehkä ole aikaa ja/tai osaamista). Ensimmäiset laatat hankittiin jo syksyllä, kun nettisurffailu tuotti tulosta ja löysimme eräästä verkkokaupasta sattumalta poisto-osastolta hauskan laatan. Siitä se ajatus sitten lähti... Seuraavat laattahankinnat tehtiinkin taannoisella Eestin reissulla ja loput hankittiin nyt täältä koto-Suomesta. Kalleimmat laatat maksoivat 25e/neliö (Suomesta) ja edullisimmat 6e/neliö (Eestistä). Keskihinta kaikille laatoille on n. 14e/neliö. Hintoja kun on saanut nyt ihmetellä, jäi ainakin itselle sellainen tunne, että hyvillä hinnoilla saatiin.

Mitä tulee laattoihin, ei pelkkää hintalappua voi tuijotella, koska laatan ominaisuudet sekä ulkonäkö ovat myös tärkeässä osassa. Lattialaatoissa pitää ottaa huomioon karheus, sitä pitää olla tarpeeksi, muttei liikaa ettei sukat kulu. Myös puhdistaminen, kulutuksenkesto ja muut vastaavat asiat ovat myös tärkeitä tarkasteltavia asioita. Seinälaatoissa ei tarvitse olla niin karuun kulutukseen tarkoitettuja pintoja, mutta kyllä nekin osumaa ottavat ajoittain.

Vaan sitten niihin valintoihin!


Kaikki yhdeksän eri laattaa (miinus takan musta mosaiikki).

Aloitetaan esittely yläkerran kylpyhuoneesta. Seinille tulee harmaa, betoninvärinen kaakelilaatta, kokoa 32x45 sekä korostuksena suihkukulmiin ja shampoopullosyvennyksiin valkoinen 5x5 klinkkerimosaiikki. Lattialle musta 10x10 klinkkerilaatta. Harmaa laatta löydettiin Eestistä K-Raudasta, mutta ainakin Vantaanportin K-Raudassa oli jokin aika sitten poisto-osastolla samanmerkkistä ja väristä, hieman isompaa kylläkin. Lattialaatta löytyi Laattatukusta ja seinälaatta ABL:n myymälästä. Seinille saumoiksi tulee todennäköisesti jokin vaaleanharmaa ja lattiaan jokin tumma sävy.

Porukka kimpassa.

Lattialaatassa on mukavaa,
luonnollista eloa. Sävy osuu
täydellisesti seinän harmauteen.
Antaa myös hieman anteeksi
laiskalle siivoojalle...

Mosaiikissa on hienon hienoa röpelöä,
tämä laatta on kai tarkoitettu alunperin
uima-altaisiin. Me laitetaan sitä kuitenkin
seinään. Alennus% oli myös mainio,
lähtöhinta n. 100e/neliö, me maksoimme 9e/neliö.
Seinälaattaa lähempää.
Yläkerran wc:n laatat lähtivät juuri tuosta aiemmin mainitusta verkkokauppalöydöstä, eli mustasta kukallisesta seinälaatasta. Kyseinen verkkokauppa on Smartia, jossa on aika usein hyviä poistoja. Sopii ihmisille, jotka uskaltavat ostaa pelkkien kuvien perusteella. Kukkalaatta on kokoa 30x30 ja on myös klinkkeri. Laatta on myös sentin paksua ja läpivärjättyä, pari ominaisuutta siis jotka menevät hieman hukkaan siinä suhteessa mihin laatta sijoitetaan, eli wc:n takaseinälle. Tässä asiassa asian ratkaisi kuitenkin hinta ja ulkonäkö. Kaveriksi kukkalaatalle on kiiltävä valkoinen 20x25 kaakelilaatta, joka hankittiin Tallinnan K-Raudasta. Lattialaataksi valittiin musta 10x10 kaakeli. Läpivärjäämätön tosin, joten toivotaan ettei vessassa pudotella kovin painavia ja teräväkulmaisia esineitä... :) Tässä tilassa liukkaudenesto ei ollut niin kriittistä koska tilassa ei ole suihkua eikä lattia ole märkä yleensä, joten saumat riittänee karheuttamaan. Lattiaan ja mustaan seinään tulee musta sauma ja valkoisiin seiniin valkoinen sauma.


Kolmen kopla.

Lähikuvaa mustasta lattiasta.Kiilto tuonee hieman lisätilaa
pienehköön vessaan.Lähikuvaa kukista!
Ja alakertaan... Ensimmäisenä tyrkyllä tuulikaapin lattia ja Kuravex -altaan seinien ympäröiminen. Tärkeinä asioina pidettiin läpivärjäystä, pienet klommot eivät tule näkyviin (koska eteisessä jos missä kolisee), karheutta ettei vedä märillä ja/tai lumisilla jalkineilla lippoja ja sävyä, joka antaa hiekan yms anteeksi. (Kyllä, ollaan laiskoja siivoojia! :D ) Voittajaksi selviytyi keskiharmaa (?) 10x10 -laatta, joka hankittiin Eestistä, Ehituse ABC:stä. Saumaksi taitaa tulla jokin harmaan sävy, mikä nyt tuohon sitten sopii parhaiten.

Yleiskuvaa.

Lähikuvaa.
Ja viimeseinä, vaan ei todellakaan vähäisimpänä alakerran kylpyhuoneen laatat. Seinille löytyi Ehituse ABC:ltä valkoinen, hennoilla raidoilla varustettu 30x20 kaakelilaatta. Lattialle taas löytyi tuollainen vaalea beige klinkkeri, koossa 10x10. Tarkkasilmäinen saattaa ehkä huomata yhdennäkösyyden yläkerran kylppärin lattian kanssa. Laatat ovat samoja, eri värisiä vain. Tämäkin on siis Laattatukusta. Seinäsaumoihin tulee valkoinen, lattiasaumoihinkin on valkoinen harkinnassa, mutta katsotaan sitä sitten kun sen aika tulee!

Vähemmän on enemmän, tehdään
edes yksi rauhallinen tila.

Lattia lähempää.

Tässä näkyy seinän raidat. Tämä on kyllä
ehdottomasti eniten allekirjoittaneen mieleen.
Sitten lopuksi lyhyt summaus eri laattaliikkeistä, tosin tämä taitaa hyödyttää eniten Uudenmaan alueella rakentavia.

Laattatukku: Veikkolassa Kirkkonummella sijaitseva halli, jossa myydään edulliseen hintaan laattoja. Ostavat isoja eriä maahantuojilta. Palvelu oli kohtalaista, ainakin näin heinäkuussa joutui odottamaan vuoroaan kun yksi myyjä poukkoili monen asiakkaan välillä neuvomassa ja hakemassa vaihtoehtoja. Varsinaista suunnitteluapua ei ollut, joten sopii parhaiten omatoimiselle sisustajalle. Melko paljon pieniä eriä poistolaattoja.

ABL: Iso laattamyymälä Helsingissä, tosin aivan Tammiston vieressä. Löytyy laattoja pienistä mosaiikeista aina 1,5m x 1,5m kokoisiin laattoihin (harmi kun ei tullut otettua kuvaa tästä). Varastosta löytyvät laatat selkeästi merkitty ja esillä heti sisääntulon vieressä. Neuvonnasta ei tullut juuri kokemuksia kun oma laatta löytyi niin helposti, mutta myyjä oli yställinen ja varmisti vielä laatan sopivuuden meidän käyttöömme. Myös varaston työntekijä oli erittäin ystävällinen ja asiakaspalveluhenkinen. Jäi hyvä fiilis, voin tämän perusteella suositella.

Kaakelikeskus: Helsingin Konalassa sijaitsevassa myymällä suuret valikoimat erilaisia laattoja ja palvelu oli hyvää. Myyjä etsi ja ehdotti tuotteita, tosin vähän jäi hampaankoloon kaivelemaan kun joko ohjeet olivat epäselvät tai sitten myyjällä oli omat vahvat mieltymykset, koska meille ehdotetut laatat eivät varsinaisesti täyttäneet pyytämiäni ominaisuuksia. Myyjä jaksoi kuitenkin etsiä ystävällisesti vaihtoehtoja vaikka en syttynyt millekkään ehdotukselle. Siellä oli myös melko paljon poistolaattoja edullisesti.

Laattapiste: Vierailimme Vantaan myymälässä, valikoimaa oli taas runsaasti ja löytyi paljon myös kaikenlaisia muita tykötarpeita kylpyhuoneeseen, aina suihkuista wc-paperitelineisiin. Laatat oli selkeästi jaoteltu eri paikkoihin hinnan ja käyttökohteen mukaan. En tiedä mikä on homman nimi, mutta sieltä ei kyllä palvelua saanut. Netissä puhutaan ajanvarauksesta, mutta on kyllä erikoista, ettei kukaan myyjä (ja paikalla oli useita vapaina) tervehtinyt sisääntullessa tai tullut kysymään voisiko olla jotenkin avuksi. Onko kyseessä siis paikka jonne pitää aina varata aika jos haluaa palvelua? Hieman myös ärsytti, kun olimme keränneet kasan erilaisia vaihtoehtoja pöydälle ja jatkoimme etsimistä muilta osastoilta, yksi myyjistä oli käynyt siivoamassa ne kaikki laatat pois kun palasimme paikalle. Onneksi olin sentään ehtinyt ottaa kuvat silloisista vaihtoehdoista, mutta ostamatta jäi.

LaattaBest: Keravan liike oli pieni, mutta valikoimaa oli hyvin. Myyjä oli myös ystävällinen ja neuvoi ja opasti valinnoissa. Neuvoi myös käymään Kaakelikeskuksen myymälässä, ilman tätä ohjetta ei olisi ehkä tullut edes käytyä paikalla.

Eri rautakaupoista en nyt kirjoitellut, toki niissäkin laattoja myydään. Jokainen rakentaja/remontoija on varmasti jo tietoinen oman lähirautakauppansa laattavalikoimasta ja palvelutasosta. :)

Tulipas taas pitkä kirjoitus, pitäisi varmaan opetella jakamaan näitä asioita pienempiin pätkiin. Vaan kiitos jos jaksoit tänne asti lukea ja toivottavasti tästä oli jotain hyötyäkin!

Maria

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti